De Turkse Rivièra heeft alles in zich om de bezoeker een onvergetelijke vakantie te bezorgen. De combinatie van prachtige baaien en stranden, historische gebouwen van meer dan duizend jaar oud en hoge bergen, zorgt er ieder jaar weer voor dat het gebied bovenaan de lijst van favoriete vakantiebestemmingen in Turkije staat. Feestgangers kunnen heerlijk uitgaan in de talloze clubs en discotheken, terwijl cultuurminnaars enkele schitterende bouwwerken uit de klassieke oudheid kunnen bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de stad Olympos met veel bezienswaardigheden of ga liggen aan het levendige Kleopatra strand en geniet van de Turkse zon.

meer informatie

Alanya

Alanya is een schilderachtige stadje, dat tussen sinaasappel-, citroen- en bananenplantages ligt. Waar Cleopatra al als toerist vertoefde, ligt nu een badplaats die steeds meer in opkomst is. Alanya heeft toeristen dan ook heel wat te bieden: hotels, appartementen en stranden aan weerszijden van het rotsachtige schiereiland waarop de vesting ligt. Ook heeft Alanya de in 1948 ontdekte druipsteengrot Damlatas met een constante temperatuur van 22 graden Celcius en een voor astmapatiënten heilzame lucht. Alanya is een drukke badplaats met een groot aantal kleine en middelgrote accommodaties aan een drukke kustweg. Het oorspronkelijke gedeelte ligt centraal op een grote, heuvelachtige landtong. Daar bevindt zich ook een citadel met tal van lange muren met kantelen en torens. In de steile rotswanden van deze landtong bevinden zich tal van grotten, die alleen vanuit zee bereikbaar zijn. In het centrum en langs de kustweg zijn enkele verschillende winkels, bars en restaurants met een gezellig terras te vinden. Het oude haventje biedt een keur aan verschillende uitgaansgelegenheden. Het Taurusgebergte bevindt zich vlak achter deze kustplaats, en zorgt voor een prachtig uitzicht.

meer informatie

Antalya

De stad Antalya is gesticht in de tweede eeuw voor Christus door Koning Attalos II van Pergamon en gaf het de naam Attaleia, hoofdstad van Pamfylie. De apostel Paulus ging er op zijn eerste missiereis met zijn gezellen aan land om van hieruit Klein-Azië in te trekken. In het jaar 130 na Christus liet Hadrianus de stadsmuren bouwen, die door de Byzantijnen tegen de Arabieren werden versterkt. De stad was de vlootbasis van de kruisvaarders, viel in handen van de Seldsjoeken, later in die van de Osmanen en was van 1918 tot 1921 bezet door de Italianen. De haven wordt ingesloten door hoge stadsmuren en is alleen te voet bereikbaar via trappen en nauwe straatjes. Het is er erg gezellig: kleurige vissersbootjes, drogende netten en een simpele vishal met wat eethuisjes. Kenmerkend voor Antalya is de Yivli-minaret die door de Seldsjoeken in de dertiende eeuw werd gebouwd. In de erbij horende moskee en de bijgebouwen zijn nu de schilderijengalerij en het etnografisch museum gevestigd. Wat zeker nog de moeite waard is om te bezichtigen zijn de oude stadsmuren, die een heel mooi uitzicht bieden. Het archeologisch museum ligt aan de rand van de stad en toont onder meer sarcofagen, aardewerk, reliëfs en mozaïken. Tegenwoordig is Antalya een zeer grote badplaats die de toerist heel wat te bieden heeft. Er zijn twee stranden. Deze stad staat bekend om haar bruisende nachtleven, de vele (vis)restaurants en de mediterrane sfeer. Verder kunt u hier veel bezienswaardigheden vinden, zoals de jachthaven en de oude stadsmuur. Of wandel overdag of 's avonds eens over de gezellige boulevards. In de typisch Turkse bazaars vindt men een verscheidenheid aan juweliers en lederwinkels.


meer informatie

Belek

Belek, met een langgerekt strand in een bosrijke omgeving, is sinds vijftien jaar aan het groeien tot een vakantiegebied met luxe resorts. Het gebied grenst inmiddels bijna aan de stad Antalya. De stranden zijn er uitgestrekt en de bosrijke omgeving is een geliefd wandelgebied. Het is het enige gebied aan de zuidkust waar gegolfd kan worden. Op een paar kilometer afstand liggen de dorpjes Kadriye en het oorspronkelijke Belek. Hier vindt u winkels, enkele restaurantjes en terrasjes. Kenmerkend voor Belek zijn de vele fonteintjes met beelden in het midden, die op ieder kruispunt weer terugkomen. De meeste accommodaties zijn all-inclusive en zijn gelegen aan het strand, op enige afstand van het centrum. Belek ligt aan de zuidkust van Turkije, vlakbij een nationaal park waar zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand.

meer informatie

Kemer

Bekend om zijn natuurrijke omgeving, is Kemer de enige badplaats ten westen van de stad Antalya. Via de kustweg, met aan de linkerkant de diepblauwe Middellandse Zee en aan de rechterkant het indrukwekkende Taurusgebergte, komt u in het vroegere vissersdorpje Kemer. In Kemer zelf vindt u weinig van de historie terug, het plaatsje heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een mondain vakantieoord. De brede winkelboulevard met zijn juweliers-, leer-, en souvenirszaken komt uit aan de luxe jachthaven, links hiervan bevindt zich het nomadenpark. De overwegend luxe vakantieresorts bevinden zich voornamelijk ten oosten en westen van Kemer en liggen meestal direct aan het strand. Kemer heeft een knusse binnenstad en een brede promenade met gezellige terrasjes, bars, restaurants en winkeltjes. De badplaats is tevens een goed uitvalspunt voor excursies naar andere (historisch belangrijke) plaatsen in de omgeving.

meer informatie

Lara

Natuurliefhebbers kunnen in Lara hun hart ophalen. In de plaats zijn vele verzorgde perkjes, uitkijkpunten en een bosrijk natuurgebied te vinden. Uitgaans- en sportmogelijkheden zijn momenteel redelijk schaars, maar de kuststrook is volop in ontwikkeling. Vakantiegangers die van een swingend nachtleven houden kunnen in het aangrenzende Antalya prima terecht. De uitgestrekte plaats kent twee verschillende kustgebieden. Ten westen van Lara is de kust ruig en grillig, terwijl in het oosten twee mooie stranden te vinden zijn.

meer informatie

Side

Side is een levendige badplaats met een zeer toeristisch centrum. Gelukkig zet de lokale bevolking tussen alle toeristische activiteiten het traditionele dorpsleven gewoon voort. Er zijn nog enkele pensions te vinden die geleid worden door Turkse families. Side heeft verschillende interessante ruïnes die te bezichtigen zijn, zoals de tempel van Apollo en een amfitheater. Daarnaast heeft de badplaats een prachtig langgerekt zandstrand. Vanuit de mooie haven kunnen diverse boottochten gemaakt worden. Side wordt aan de linkerkant omgeven door het Taurus Gebergte en aan de rechterkant door de Middellandse Zee. In de zevende eeuw voor Chrustus werd Side gesticht door de Aeolische stad Cyme, een plaats ten noorden van Izmir. Het duurde niet lang voordat de immigranten, de veroveraars uit Cyme, hun eigen taal verloren en de taal van de al in de regio wonende mensen overnamen. Het is overigens nog een vreemde, onbekende taal die men nog niet heeft kunnen ontcijferen, maar die nog steeds te lezen is op de oude munten uit Side. Side had haar bloeitijd van de tweede eeuw voor Christus tot de vierde eeuw. De rijkdommen verkreeg de stad aanvankelijk door de handel in olie en gepekeld vlees. De inwoners waren nogal berucht, vooral door de andere inkomstenbron die Side rijk maakte: slavenhandel. Na deze eeuwen kwam de stad onder Byzantijns bewind. Side kreeg toen nogal wat te verduren van de arabieren, die regelmatig invallen deden. Daardoor raakte de eens zo rijke stad in verval. Pas aan het einde van de achttiende eeuw zorgden de Ottomanen ervoor, dat er weer een dorpje werd gesticht. Uit de bloeiperiode resteren enkele prachtige bouwwerken. Bij het binnenrijden van Side, valt uw oog waarschijnlijk meteen op de Hellenistische verdedigingsmuur. Iets verder liggen de resten van een Byzantijnse basiliek. Tegen het centrum aangeplakt ligt het magnifieke theater. Het moet wel van Romeinse komaf zijn, omdat zij alleen tegen heuvels aanbouwden. De techniek die de Romeinen als enige beheersten. Side heeft, hoewel het in het hoogseizoen erg druk kan zijn, veel van haar oorspronkelijke sfeer behouden. U krijgt hier een prima indruk van Turkije, omdat het precies zo is, zoals velen zich Turkije voorstellen.

meer informatie

Autohuur | Hostels | Voordelige hotels | Reisgidsen | Hotels | Vliegtickets| Links | Sitemap