Road Map Of Turkey

Turkije

Turkije is al jaren populair bij vele vakantiegangers. Niet verwonderlijk, want Turkije biedt alles voor een onvergetelijke vakantie. Kleine strandjes in schitterende baaien of juist uitgestrekte lange zandstranden bieden u alle mogelijkheden om te zwemmen, te zonnen of watersporten te beoefenen. In de gezellige vissers- en badplaatsjes kunt u in de vele restaurantjes genieten van de overheerlijke Turkse keuken.

Cultuurliefhebbers vinden aan deze kust vele resten van fascinerende beschavingen die zeker een bezoek waard zijn. Ook de golfliefhebber zal van deze kust genieten. In de badplaats Belek vindt u diverse golfbanen.

Het totale oppervlak van Turkije bedraagt ca. 779.452 km2. Het grootste gedeelte (ca. 97%) ligt in Azië, en de rest van dit omvangrijke land (ca. 3%) ligt in Thracië (Europa). Turkije grenst in het westen aan Bulgarije en Griekenland, in het oosten aan Armenië, Georgië en Iran en in het zuidoosten aan Irak en Syrië. Europa wordt van Azië gescheiden door de Bosporus (Istanbul), de Zee van Marmaris en de Dardanellen. Meer dan de helft van Turkije ligt boven de 1000 meter.

Klimaat

Het klimaat in Turkije is in de diverse streken verschillend. Gemiddeld heeft Turkije 300 zonnedagen per jaar, maar tussen de kustgebieden en het binnenland bestaan grote verschillen in temperatuur en regenval. De kustgebieden hebben veel meer regenval en vooral in het binnenland zijn grote temperatuurverschillen waar te nemen tussen dag en nacht. De zomerwarmte aan de zuid- en westkust wordt getemperd door zeewind. De kusten aan de Middellandse Zee hebben warme en vochtige zomers en een milde winter. Juli en augustus zijn de warmste maanden en regenval is voornamelijk in de herfst en winter.

Taal

De officiële taal in Turkije is het Turks, echter in alle toeristencentra spreekt men redelijk tot goed Engels en Duits.


Tijdverschil

Gedurende de zomermaanden is het in Turkije 1 uur later dan in Nederland.

De mensen

Bevolking

Turkije heeft ruim 57 miljoen inwoners. De Turken zijn een zeer gastvrij en openhartig volk dat toeristen graag ziet komen en hen met open armen zal ontvangen. De Turken staan alom bekend om hun trots, waardigheid en improvisatietalent. De meerderheid van de Turkse bevolking is moslim, maar de maatschappij is op vele plaatsen sterk gemoderniseerd. Vooral de vrouwen uit de hogere kringen gaan westers gekleed en voorzien in hun eigen levensonderhoud. Alleen op het platteland gaat het er gemoedelijker aan toe, wat meer te maken heeft met het leven op het platteland dan met Turkije

Eten en drinken

De Turkse keuken is een zeer diverse nationale keuken. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, methoden en kruiden.
Het beroemdste Turkse gerecht is de döner kebab, een vleesgerecht dat in de hele wereld te krijgen is. De klassieke döner kebab wordt met vers brood (pide), uien en yoghurt geserveerd, maar er bestaan in totaal ongeveer 50 verschillende bereidingswijzen.
De hoofdgerechten bestaan in ieder geval uit lams- of rundvlees, dat meestal gegrild wordt. Een andere bereidingswijze is het in de oven gaar laten sudderen van vlees, groenten en yoghurt.
Yoghurt is een belangrijk ingrediënt in de Turkse keuken, dat in de meest uiteenlopende gerechten wordt gebruikt. Turken zijn ook ware meesters in het bereiden van gehakt (köfte). Het vlees wordt steeds op een andere manier bereid. Kip (tavuk) en haan (pilic) zijn ook zeer populair.
Als bijgerechten zijn er brood (ekmek), soms ook rijst (pilav) of aardappelen (patates).
Aan de kust kunt u verse vis proberen. De vis wordt meestal op de gril bereid.

Hieronder vindt u enkele lokale mogelijkheden:

Voorgerecht: - humus; kikkererwtenpasta - cacik; yoghurt met dille en knoflook - mercimek çorbasi; rode linzensoep - yayla çorbasi; yoghurtsoep met rijst en munt Vis: - levrek; zeebaars - palamut; een tonijnsoort - midye; mosselen

Nagerechten: - baklava; Flinterdunne plakjes van bladerdeeg die in suikerstroop worden gedoopt en gevuld met pistaches of andere noten. - krem; karamelpudding

Dranken: - kahve; Turkse koffie - çay; thee - ayran; Verfrissende en mineraalhoudende drank, het wordt gemaakt van yoghurt, water, zout en munt. - raki; alcoholische drank, wordt gestookt uit druivensap en vervolgens vermengd met anijs.

Flora en Fauna

De Zuidkust van Turkije vertoont een typische mediterrane vegetatie. In dit overheersende landschapsbeeld domineert het zogenoemde “Macchia” een struikgewas, dat altijd groen blijft. Typische struikgewasbeplanting zijn kermeseiken, aardbijbomen, johannesbroodbomen, bruyèrehout en mirte. Door de hevige dreigingen van bosbranden is het bosbestand in de loop der eeuwen teruggedrongen, toch is er in vergelijking met andere Middellandse Zee landen in Turkije nog veel dicht bebost gebied te vinden. Typische bosbomen zijn de aleppopijn- en de parasolpijnbomen (eetbare zaden). De belangrijkste cultuurboom op hoogte van 700 meter boven de zeespiegel is de olijfboom.

Het Anatolische Hoogland wordt overwegend door steppe bedekt, in het voorjaar verandert dit in een bloeiend landschap. De dierlijke vegetatie van Turkije is terecht als rijk aan te merken. Hier is het een ontmoetingsplaats van diersoorten uit drie continenten: ten zuiden van het Taurusgebergte treft men tegenwoordig nog stekelvarkens en mungos (Afrika), terwijl uit Azië de kameel, springmuis, wolf en jakhals zijn binnengewandeld.

In het Taurus gebergte leven nog beren en wilde katten. Zeeschildpadden gebruiken bepaalde stranden om hun eieren te leggen; ook de landschildpad komt veel voor. Omdat de visvangst in Turkije geen rol van bijzondere betekenis speelt is het water relatief rijk aan vis. Dolfijnen, makrelen, baarzen en schaaldieren komen veelvuldig voor. Onder de vogels die door de adelaar en gier vertegenwoordigd zijn verdient vooral de ooievaar een vermelding. Evenals de duiven, omdat ze als een soort heilige vogels bij moskeeën gevoederd worden. Als fok - en gebruiksdieren worden vooral schapen, geiten, runderen, paarden, ezels, kippen, kalkoenen en kwartels gehouden.

Veiligheid/criminaliteit

Wat voor de gehele wereld geldt, geldt ook voor Turkije. Pas op voor zakkenrollers, draag waardevolle objecten als een camera niet te opzichtig en gebruik in uw hotel of appartement een kluisje (indien aanwezig). Als u een auto huurt laat dan geen waardevolle zaken achter.


Religie

Het overwegende gedeelte van de Turkse bevolking, ca. 98%, is Moslim. Het merendeel van de moslims behoort tot de soennietische-hanefitische overtuiging. De Islam is de jongste wereldreligie. Deze ontstond 607 jaar na Christus en werd door Mohammed Ibn Abdallah, later profeet Mohammed genoemd, in Mekka verkondigd. De centrale boodschap van de Islam is de leer van de eenheid en uniciteit van God (Allah). Het lot van mensen is voorbestemd en (Mektub, Kismet) ligt geheel in de hand van Allah en door de mens zelf niet te veranderen. De tweede fundamentele gedachte van de Islam is het realiseren van het gedachtegoed en de wetten van God door profeten, aan welke God zich heeft geopenbaard. De Islam beschouwt onder andere Abraham, Mozes, Johannes de Doper, en Jezus uit het Oude en Nieuwe testament als profeet. Mohammed wordt als laatste aan deze rij toegevoegd en als belangrijkste profeet tot nu toe aangemerkt.

Geldzaken

Valuta

De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira; de waarde van € 1 is ca. 1,88 ytl (december ’06) . Door de voortdurende devaluatie van de Lira raden wij u aan ter plaatse te wisselen met contant Nederlands geld dat u heeft meegenomen. Girobetaalkaarten, Travellercheques en Eurocheques kunnen in Turkije worden verzilverd. Hierbij hebt u wel uw paspoort nodig.


Creditcards

In de bekende toeristencentra zijn de meest gangbare creditcards aan een opmars bezig geaccepteerd te geraken, houdt u er rekening mee dat deze lang niet overal geaccepteerd worden.


Fooien

In Turkije is het gebruikelijk dat u in horecagelegenheden een fooi geeft. Het is gebruikelijk om (indien u tevreden bent) ca. 10% van de totaalprijs aan fooi te geven. Daarnaast wordt het erg op prijs gesteld als u een klein bedrag aan het kamermeisje en/of de kofferjongen geeft.


Reisdocumenten

Paspoort/ Europese identiteitskaart

U dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart. Indien u niet in het bezit bent van een van deze grensdocumenten raden wij u aan informatie te verschaffen bij de Turkse ambassade in Den Haag.


Visa

Voor uw verblijf in Turkije heeft u een visum nodig. De goedkoopste manier om dit visum te verkrijgen is bij de douane na aankomst op de luchthaven in Turkije. De kosten van dit visum, dat 3 maanden geldig is, bedragen € 10,- p. p. (ook voor babies en kinderen). Dit bedrag dient u ter plaatse met gepast Nederlands briefgeld te voldoen. In Nederland betaalt u 89 USD voor het visum.

Gezondheid

Vaccinaties

Voor Turkije heeft u geen vaccinaties nodig. Wij raden u aan voor exacte gegevens uw arts, G.G.D., Schiphol vaccinatiecentrum (tel. 020 – 601 47 12) of Informatielijn voor Reizigers (tel. 0900 – 9584/ca. € 0,45 per minuut) te raadplegen.


(Drink)water

Het drinkwater is veilig, de smaak is niet altijd even lekker. Wij raden u aan drinkwater in flessen te kopen.


Zonnebrand

Pas in Turkije op met de zon, zelfs in het voor- en naseizoen kan deze verraderlijk fel zijn. Langs de kusten waait vaak een verfrissende wind waardoor wordt de sterkte van de zon moeilijk is in te schatten. Gebruik zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor en zoek, zeker de eerste dagen, regelmatig een schaduwrijk plekje op

Elektriciteit/ GSM

Voltage

De voltage is 220 Volt, wij adviseren u een verloop stekker mee te nemen. U dient er rekening mee te houden dat de stroom uit kan vallen, dit gebeurd vooral bij sterke wind en regenval. Een airconditioning zou hierdoor bijvoorbeeld enige tijd niet kunnen werken.


Bereik GSM

Met uw Nederlandse mobiele toestel kunt u vrijwel overal met een goede verbinding naar Nederland telefoneren, slechts in sommige bergachtige gebieden kan de verbinding niet optimaal zijn

Auto-, motor-, brommer-, en fietsverhuur

Auto/Motorhuur

Ook op de Turkse bestemmingen is het mogelijk een auto te huren. Voor autohuur heeft u minimaal 1 jaar een geldig rijbewijs nodig en een minimum leeftijd van 21 (soms 23). Wij raden u aan de auto/motor via de reisleiding of lokale vertegenwoordiging te huren. Enerzijds voor het gemak, anderzijds voor de zekerheid van goede contractuele afspraken. Uiteraard kunt u zeer voordelig een huurauto bij uw reservering bijboeken. De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, echter geven de Turkse chauffeurs een geheel eigen interpretatie aan de verkeersregels waardoor u zeker op uw hoede moet zijn.


Brommer/ fietshuur

In Turkije treft u niet veel verhuurbedrijven van brommers, scooters en fietsen aan. Het is ook niet aan te bevelen deze te huren gezien de vele verkeersrisico’s en het niet kunnen controleren of u wel of niet goed verzekerd bentMeer informatie

Turkse Ambassade Turks Veerkeersbureau Hofweg 1c
2511 AA Den Haag Tel.: 070 – 346 99 98 / 346 77 67
Fax: 070 – 364 44 68
Internet: www.welkominturkije.nl

Autohuur | Hostels | Voordelige hotels | Reisgidsen | Hotels | Blue Cruises | Vliegtickets| Links | Sitemap